14-Daagse Nederlandstalige rondreis Pakistan ‘ Door de vallei van de Indus’
v.a. € 659,00 p.p.

14-Daagse Nederlandstalige rondreis Pakistan ‘ Door de vallei van de Indus’

Pakistan is gezegend met een overvloed aan natuurlijke en historische rijkdommen. Het land is beroemd bij bergbeklimmers vanwege de uitdagende pieken van de Himalaya waaronder de befaamde K2 op de grens met China.  Maar het land biedt meer dan bergbeklimmen. Ongerepte berglandschappen spelen zich af tegen een achtergrond van woestijnforten en verhalen over sultans en djinns. In de steden zijn oude bazaars de thuisbasis van ingewikkeld geëtst koperen keukengerei, geurende kruiden en stomende theestalletjes. Tijdens deze rondreis nemen wij u mee langs de Indus, die levensader van het land die ontspringt in Tibet en nabij Karachi uitmondt in de Arabische Zee. Onderweg ontmoeten we lokale bevolking in traditionele dorpjes, bezoeken we de heiligdommen in Uch en Multan en ontdekken we historische plekken. Kortom, een reis die u laat kennismaken met de rijke geschiedenis en cultuur van deze nog vrij onbekende reisbestemming.

6 Foto's

Begin met boeken

Uw reisgezelschap

Uw huidige selectie

Selecteer datum

Inclusief
• Heen-/terugvlucht vanaf Brussel met Turkish Airlines of gelijkwaardige IATA-luchtvaartmaatschappij
• Transfers van de luchthaven naar het hotel en v.v.
• Engelssprekende lokale gids
• Nederlandstalige reisbegeleiding
• Overnachtingen in comfortabele 3- en 4-sterrenhotels op basis van logies/ontbijt
• Verzorging op basis van volpension (ontbijt dag 2 t/m ontbijt dag 14)
• Alle vervoer ter plaatse met airco
• Alle excursies zoals omschreven inclusief alle entreegelden
• Luchthavenbelastingen en toeslagen
 
Exclusief
• Reserveringskosten
• Visumkosten 
• Bijkomende kosten ter plaatse: fooien, optionele excursies etc.
 
Bijzonderheden
• Minimum aantal deelnemers: 6
• Verlenging mogelijk, vraag onze medewerkers voor meer inlichtingen
Dag 1-2  – Karachi
Vandaag vertrekt u naar Karachi, de grootste stad van het land. Bij aankomst wordt u verwelkomd door onze Engelstalige gids. Transfer naar hotel voor overnachting. Overnachting in Karachi.
 
Dag 2 – Karachi
Met circa 20 miljoen inwoners is Karachi het economische en financiële hart van Pakistan. Het is een smeltkroes van culturen en tevens meest liberale stad van het land. Tijdens de stadstour bezoeken we het Nationaal Museum van Pakistan. Het museum in het hart van de stad biedt een rijke collectie van archeologische vondsten, munten, schilderijen en kleding die bezoekers een diepgaand inzicht geven in het erfgoed van Pakistan. Eveneens in het centrum staat het Mazar-e-Quaid. Het mausoleum uit de jaren 60 is de laatste rustplaats van de stichter van Pakistan, Quaid-e-Azam Mohammad Ali Jinnah. De Tooba moskee wordt vaak gezion als de grootste moskee met 1 koepel. Het is gebouwd met puur wit marmer, de koepel heeft een diameter van 72 meter en balanceert op een lage omringende muur zonder centrale pilaren. Bij het bouwen is rekening gehouden met de akoestiek. Een persoon die aan het ene uiteinde van de koepel spreekt, is aan het andere uiteinde te horen. Eveneens zien wij het Mohatta-paleis dat nu als museum fungeert.   Het paleis is in 1927 gebouwd in de chique kustplaats Clifton als het zomerhuis van Shivratan Mohatta, een hindoeïstische Marwari-zakenman uit wat nu de moderne Indiase deelstaat Rajasthan is. Het paleis werd gebouwd in de traditie van de stenen paleizen van Rajasthan, waarbij roze Jodhpur-steen werd gebruikt in combinatie met de lokale gele steen uit het nabijgelegen Gizri. Mohatta kon vóór de opdeling van India slechts ongeveer twintig jaar van dit gebouw genieten, waarna hij Karachi verliet voor de nieuwe staat India. Tot slot zien we de Frere Hall (Bagh-e Jinnah) en de Empress markt die dateren uit de koloniale tijd. Overnachting in Karachi.
 
Dag 3 – Karachi – Chaukandi & Bhambore – Karachi
Vandaag maken we een daguitstap in de nabijheid van Karachi. 
De prachtige Chaukandi graven  liggen aan de oostelijke rand van de stad en zijn een belangrijk onderdeel van het erfgoed van Pakistan. De graven dateren uit de 15e tot 18e eeuw en zijn opvallend vanwege hun unieke architectuur. De graven zijn gemaakt van steen en hebben verfijnde geometrische patronen en decoratieve reliëfs die typerend zijn voor de regionale stijl uit die tijd. Ze dienden als laatste rustplaats voor belangrijke leden van lokale gemeenschappen, zoals krijgers, heersers en religieuze figuren en vertellen ons veel over de sociale structuur en tradities van die periode. Aangenomen wordt dat de archeologische vindplaats Bhambore de oude havenstad Debul is. Het dateert uit het Scytho-Parthische tijdperk en werd later van de 8e tot de 13e eeuw gecontroleerd door moslims, waarna het werd verlaten. Overblijfselen van een van de vroegst bekende moskeeën in de regio die dateren uit 727 na Christus zijn nog steeds bewaard in de stad. Na dit bezoek keren we terug naar Karachi. Overnachting in Karachi.
 
Dag 4 – Karachi –Thatta – Hyderabad
We rijden van Karachi naar Hyderabad en stoppen onderweg bij het Haleji-meer, een toevluchtsoord voor trekkende Siberische vogels en leefgebied voor krokodillen. De oude stad Thatta was een belangrijke rivierhaven en de hoofdstad van de provincie Sindh totdat de Indus zijn koers veranderde. Hier bezoeken we Jamia Masjid, gebouwd door Shah Jehan, die vervolgens de Taj Mahal bouwde, de subtiel uit steen gesneden Dabgir Masjid en de Makli Necropolis. De enorme begraafplaats met een half miljoen tombes en graven strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 10 km2 en behoort tot de grootste begraafplaatsen ter wereld. Koningen, koninginnen, gouverneurs, heiligen, geleerden en filosofen liggen hier begraven in bakstenen of stenen monumenten, waarvan sommige rijkelijk versierd zijn met geglazuurde tegels. Overnachting in Hyderabad.
 
Dag 5 – Hyderabad – Ranikot Fort – Bhit Shah – Hyderabad
Het Ranikot Fort, ook bekend als de Great Wall of Sindh, is een indrukwekkend fort gelegen in de provincie Sindh. Met een omtrek van ongeveer 32 kilometer is het Ranikot Fort het op één na grootste fort ter wereld. De exacte oorsprong en het doel van dit fort blijven grotendeels een mysterie. Hoewel sommige bronnen suggereren dat het werd gebouwd in de 17e eeuw als verdedigingswerk tegen invasies, zijn er andere theorieën die suggereren dat het veel ouder kan zijn, mogelijk daterend uit de tijd van Alexander de Grote. Het was het laatste bolwerk van de Talpur Mirs vóór de Britse overname. Vervolgens steken we de Indus over om Bhit Shah te bezoeken, het heiligdom van Shah Abdul Latif, soefi-heilige en dichter en de ongekroonde koning van Sindh. Vooral geliefd bij de armen, is er dagelijks een muzikale bijeenkomst bij het heiligdom. Dicht bij Bhit Shah ligt het stadje Hala dat bekend staat om zijn geglazuurde aardewerk en geëmailleerd houtwerk. Het wordt bezocht door honderden toegewijden van Hazrat Makhdoom Noah (Hijra uit de 10e eeuw), een tijdgenoot van Mughal-keizer Akbar en een religieuze godgeleerde, die een groot aantal mensen tot de islam bekeerde en ook de Koran in het Perzisch vertaalde, wat een van de eerste is Perzische vertalingen in Zuid-Azië. We keren terug naar Hyderabad om de beroemde bazaar, de langste in Pakistan, en de vele handwerkateliers te verkennen. Overnachting in Hyderabad.
 
Dag 6 – Hyderabad – Sehwan – Manchar meer – Larkana
We verlaten Hyderabad en rijden naar Sehwan. Sehwan is een oude stad uit de pre-islamitische periode. Hier zijn de overblijfselen van Kafir-Qila, een fort dat naar verluidt door Alexander de Grote is gebouwd. Sehwan staat bekend om de rustplaats van de grote mystieke dichter, heilige en geleerde Shaikh Usman Marvandvi (1117–1274), in de volksmond bekend als Shahbaz Qalandar, wiens mausoleum jaarlijks  door duizenden gelovigen wordt bezocht. Manchar Lake, is het grootste zoetwatermeer van het land. Met een oppervlakte van ongeveer 260 vierkante kilometer trekt het meer jaarlijks veel toeristen en natuurliefhebbers aan. Het meer staat bekend om zijn unieke biodiversiteit en rijke flora en fauna. Het herbergt verschillende soorten vissen, waaronder de zeldzame Indus-blinddolfijn, die alleen in deze regio voorkomt. De Mallah-bevolking is een traditionele schipperskast en zijn afstammelingen van de eerste bewoners van de Indusvallei; de overblijfselen van de oorspronkelijke nederzetting zijn te zien op de archeologische vindplaats Mohenjo-Daro, die ooit aan de oevers van de Indus stond. De kleine Mallah-gemeenschap woont in het enige overgebleven drijvende dorp aan het Manchar-meer. Overnachting in de tuinenstad Larkana.
 
Dag 7 – Larkana – Mohenjo-Daro – Sukkur
Na het ontbijt gaan we naar Mohenjo-daro, de meest indrukwekkende en best bewaarde oude site op het Indiase subcontinent. De stad dateert uit de Indus Valley-beschaving, die bloeide tussen 2600 en 1900 voor Christus. Het is een van de oudste stadsnederzettingen ter wereld en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De ruïnes van Mohenjo Daro bieden ons een fascinerend inzicht in het dagelijks leven van deze vroege beschaving. De stad was goed gepland, met geplaveide straten, afwateringssystemen en openbare baden. Er zijn ook overblijfselen gevonden van huizen, werkplaatsen en tempels. Een opvallend kenmerk van Mohenjo Daro is het Grote Bad, een enorm zwembad dat waarschijnlijk werd gebruikt voor religieuze rituelen of gemeenschappelijke baden. Het bad toont het geavanceerde waterbeheersysteem dat in die tijd werd gebruikt. Na dit bezoek rijden we door naar het Kot Diji Fort. Het fort, voorheen bekend als Fort Ahmadabad, dateert uit de 19e-eeuw uit het Talpur-tijdperk en ligt op ongeveer 40 kilometer ten oosten van de Indusrivier aan de rand van de Thar-woestijn. Het fort ligt boven een archeologische vindplaats van vóór de Harappan-beschaving die dateert uit 2500 tot 2800 v. Chr.. Later gaan we verder naar Sukkur via Bukkur, een eiland in de Indus met daarboven een fort en omgeven door heiligdommen gewijd aan riviergoden. Sukkur zelf bevat veel interessants; Sateen Jo Astaan (de graven van de zeven zusters) en Masoom Shah Jo Minaro bieden beide plaatsen een prachtig uitzicht over de omgeving en hebben een interessante geschiedenis. Overnachting in Sukkur.

Dag 8 – Sukkur – Uch Sharif – Bahawalpur
We verlaten Sukkur via de Lansdowne. Sukkur heeft een rijke geschiedenis op het gebied van irrigatie die teruggaat tot de Britse overheersing. De Britten hebben een ingenieus irrigatiesysteem opgezet dat nog steeds van cruciaal belang is voor de landbouw en economie van de regio. Dankzij dit systeem worden grote delen van Sukkur voorzien van water uit de Indus-rivier, waardoor boeren gewassen kunnen verbouwen en hun levensonderhoud kunnen verdienen. Het systeem bestaat uit kanalen en sluizen die het water efficiënt verdelen over het landschap.
We rijden naar het noorden en rijden de provincie Punjab binnen, waar we onderweg stoppen bij Uch Sharif. Het kleine stadje is gebouwd rond een heuvel met uitzicht op de samenvloeiing van de rivieren Sutluj en Chenab. Uch Sharif betekent "Hoge Plaats". De ruïnes dateren uit de 13e eeuw en waren ooit de thuisbasis van het islamitische Soefi-heiligdom, dat diende als een belangrijk centrum voor spirituele en intellectuele activiteiten. Het graf van Bebi Jewindi trekt jaarlijks duizenden pelgrims en geldt als een meesterwerk van de Soennitische architectuur. We vervolgen onze weg naar de charmante stad Bahawalpur voor de overnachting.
 
Dag 9 – Bahawalpur – Derawar Fort – Multan
We rijden naar het Derawar fort, een enorme citadel die uittorent boven de omliggende Cholistan-woestijn, waar we enkele woestijnbewoners zullen ontmoeten en iets over hun manier van leven zullen leren. Het Derawar Fort torent hoog uit boven de omringende halfwoestijn en is van kilometers ver zichtbaar. Het marmeren en blauw betegelde graf van de ridders en hun families ligt een paar honderd meter ten oosten van het fort. Naast een bezoek aan het Derawar Fort gaan we ook naar het Abbasi kerkhof. Deze begraafplaats, die dateert uit de Mughal-periode, herbergt graven van belangrijke leden van de Abbasi-familie, een prominente politieke dynastie. De graven zijn prachtig versierd met delicate marmeren gravures en ingewikkelde geometrische patronen. Het is een oase van rust en sereniteit. 's Avonds rijden we naar Multan.
 
Dag 10 – Multan
Vandaag maken we kennis met de historische bezienswaardigheden en bazaars van Multan. Multan staat bekend als de stad van de soefi's of stad van de heiligen vanwege het grote aantal heiligdommen en soefi-heiligen uit de stad. Het heeft ook een aantal oude moskeeën die ooit werden beschouwd als de juwelen van de stad. Sommige dateren al meer dan duizend jaar geleden en worden erkend als een van de oudste moskeeën in Zuidoost-Azië. Multan is een centrum voor de productie van fijn geborduurd katoen, tegelwerk, keramiek en traditionele kamelenhuidlampen, en ook beroemd om zijn halwa en mangochutney. 
We bezoeken het graf van Shah Rukn-i-Alam, een beroemde soefi-heilige die in de 14e eeuw leefde. Het graf is een meesterwerk van architectuur en wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste heiligdommen in Zuid-Azië. Het is opgetrokken uit rode bakstenen met geometrische patronen en versieringen, die getuigen van de vakmanschap en esthetiek van die tijd. Het interieur is rijkelijk versierd met fresco's en tegels met bloemmotieven, wat bijdraagt aan de serene en spirituele sfeer. Overnachting in Multan.
 
Dag 11 – Multan – Harappa – Lahore
We rijden naar de oude plaats Harappa, een tijdgenoot van Mohenjo-Daro, maar die ook de overblijfselen bevat van een latere stad uit de brons- en ijzertijd. Harappa is een van de oudste steden ter wereld en speelde een belangrijke rol in de Indusbeschaving. Deze oude beschaving bloeide tussen 2600 en 1900 voor Christus en Harappa was een van de grootste steden binnen dit rijk. De opgravingen in Harappa hebben veel waardevolle informatie opgeleverd over het dagelijks leven en de cultuur van deze oude samenleving. Ze hadden contact met andere beschavingen via zee- en landroutes, wat leidde tot culturele uitwisseling en economische groei De stad was goed georganiseerd, met brede straten, bakstenen huizen en een geavanceerd rioleringssysteem dat nog steeds bewondering oproept. Keramiek, juwelen, beelden en afdrukken op zegels getuigen van de artistieke bekwaamheid van de Harappanen. Overnachting in Lahore.
 
Dag 12 -  Lahore
De komende 2 dagen brengen we door in het bruisende Lahore. Deze oude Mughal-stad, die op de Unesco-literatuurstad staat en de thuisbasis is van meerdere UNESCO-werelderfgoedlocaties, is niet alleen een van de meest historische plekken van het land, maar herbergt ook een bloeiend modern cultureel erfgoed.  Vandaag bekijken we o.a. het Lahore Museum, de Badshahi moskee, het Lahore fort en de Wagah-grensovergang. 
Het Lahore museum heeft bijna 20 galerijen met voorwerpen uit het stenen tijdperk tot de 20e eeuw. Het is vooral beroemd om zijn tentoonstelling van Gandharan-beeldhouwwerk (vooral de angstaanjagende Vastende Boeddha), manuscripten, Korans, de sensationele reeks miniatuurschilderijen, tapijten, verschillende kunstwerken uit de islamitische periode, artikelen uit Moenjodaro, Harappa en andere beschavingslocaties in de Indusvallei en de prachtige collectie munten vanaf de Achaemenische periode. 
De sublieme Badshahi-moskee of de 'Koninklijke Moskee' werd in 1671 gebouwd in opdracht van de zesde Mughal-keizer Aurangzeb en voltooid in 1673. Het ontwerp is geïnspireerd door islamitische, Perzische, Centraal-Aziatische en Indiase invloeden en is de op een na grootste moskee in Pakistan en Zuid-Azië waar de open binnenplaats naar verluidt plaats bood aan 100.000 mensen. Tijdens de Britse overheersing werd de moskee beschadigd en later gerestaureerd. Op de binnenplaats staat het graf van Allama Mohammed Iqbal, een bescheiden gedenkteken in rode zandsteen voor de filosoof-dichter die in de jaren dertig voor het eerst het idee van een onafhankelijk Pakistan postuleerde.
Het Lahore fort is de topattractie van de oude stad. De oorsprong van het fort gaat terug tot de oudheid, maar de bestaande basisstructuur werd gebouwd tijdens het bewind van Mughal-keizer Akbar tussen 1556 en 1605 en werd regelmatig opgewaardeerd door daaropvolgende Mughal-, Sikh- en Britse heersers Het fort, een UNESCO-werelderfgoedlocatie, staat bekend om zijn prachtige paviljoens. Deze paviljoens weerspiegelen de rijke architectonische geschiedenis van het fort en dienden vroeger als koninklijke residenties. Ze werden gebruikt voor privébijeenkomsten en feesten Een van de meest opvallende paviljoens is het Sheesh Mahal, ook wel bekend als het Spiegelpaleis. Dit paviljoen is volledig bedekt met spiegels die schitterende reflecties creëren wanneer zonlicht erop valt.
Tot slot gaan we naar de Wagah-grens tussen Pakistan en India voor de vlagceremonie die dagelijks bij zonsondergang plaatsvindt. Tijdens de vlagceremonie worden de vlaggen van beide landen gehesen en wordt het sluiten van de grens gemarkeerd. De vlagceremonie bij de Wagah-grens is meer dan alleen een symbolische handeling. Het herinnert ons eraan dat ondanks politieke spanningen beide landen nog steeds kunnen samenkomen in een vreedzaam ritueel. Het is een viering van nationale trots en een herinnering aan het belang van harmonie tussen naties.  Overnachting in Lahore.
 
Dag 13 – Lahore
Deze 2e dag in Lahore bezoeken we de Wazir moskee, Shahi Hamman, Shalimar tuinen en de tombe van Jahangir. Aan de oostkant van de oude stad, 250 meter binnen de Delhi Gate, staat de vervallen maar prachtig betegelde moskee van Wazir Khan. Het werd in de 17e eeuw gesticht door Sheikh Ilm-ud-Din Ansari (ook bekend als Wazir Khan), de koninklijke arts en later gouverneur van Punjab tijdens het bewind van Shah Jahan. Ooit was dit een belangrijk centrum voor de opleiding van islamitische kalligrafen. De kleine, afbrokkelende moskee heeft een suggestieve, verlaten uitstraling en is alleen al om deze reden een bezoek waard.
De Shahi Hammam is het enige monumentale gebouw in Pakistan dat de Centraal-Aziatische/Turkse/Iraanse traditie van openbare warme baden vertegenwoordigt. Het werd ontworpen als een openbaar badhuis om zowel de bezoekende reizigers als de inwoners van de stad van dienst te zijn. Het is gebouwd naar het patroon van Turkse en Iraanse badinrichtingen uit die tijd De toegangspoort aan de westkant en de grote zaal in het noordelijke deel van het gebouw zijn prachtig versierd met panelen met fresco's met afbeeldingen van engelen, dieren, vogels, bloemen- en geometrische ontwerpen. De Shalimar-tuinen werden aangelegd door de Mughal-keizer Shah Jahan, in 1641 en werd het jaar daarop voltooid. De tuinen zijn aangelegd in de vorm van een langwerpig parallellogram, omgeven door een hoge bakstenen muur, die beroemd is om zijn ingewikkelde sierwerk. De tombe van Jahangir is een mausoleum gebouwd voor Jahangir, die het Mughal-rijk regeerde van 1605 tot 1627. Het interieur van het mausoleum is een verhoogde sarcofaag van wit marmer, waarvan de zijkanten zijn besmeurd met mozaïekbloemen in dezelfde elegante stijl als de graven in de Taj Mahal in Agra, India. In de directe omgeving vindt u het graf van zijn vrouw Nur Jahan en zijn zwager Asif Khan. Overnachting in Lahore.

Dag 14 – terugreis
Conform vliegreis transfer naar de luchthaven voor reis huiswaarts. 
Tijdens uw 14-Daagse Nederlandstalige rondreis Pakistan ‘ Door de vallei van de Indus’ verblijft u in onderstaande accommodaties of gelijkwaardig.

Karachi - Hotel Avari Beach Luxury

Avari Beach Luxury hotel

Het Beach Luxury Hotel is de ideale plek om te verblijven en de perfecte uitvalsbasis om Karachi te ontdekken.

Verschillende bezienswaaridgheden bevinden zich in de nabijheid van het hotel

 

Faciltiteiten

Beach Luxury biedt een groot aantal faciliteiten, zoals een zwembad, een fitnessruimte, een massagecentrum, 

Om te dineren zijn er meerdere restaurants ter plaatse die een geweldige eetervaring en een verscheidenheid aan eetgelegenheden bieden. 

 

Kamers

Alle kamers zijn ruim, goed ingericht, voorzien van airconditioning, een flat screen-tv en gratis Wifi.

De badkamers hebben bad of douche en een toilet en zijn voorzien van haardrogers, badjassen en slippers

Hyderabad - Hotel Indus

Hotel Indus
Het Indus Hotel in Hyderabad is een unieke bestemming die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Gelegen in het hart van de stad, biedt dit hotel een perfecte mix van luxe en comfort.
Met zijn prachtige architectuur en moderne voorzieningen, streeft het Indus Hotel ernaar om aan al uw wensen te voldoen.

Faciliteiten
Het Indus Hotel ligt in Hyderabad en beschikt over een fitnesscentrum, een terras en gratis WiFi in alle ruimtes. 
Daarnaast beschikt het hotel over uitstekende eetgelegenheden waar u kunt genieten van heerlijke lokale gerechten.

Kamers
De ruime kamers zijn smaakvol ingericht en bieden een adembenemend uitzicht op de stad. De kamers zijn voorzien van airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een koelkast, een koffiezetapparaat, bureau en een eigen badkamer met bad of douche en toilet.

Larkana - Hotel Sambara Inn

Sambara Inn Hotel

Samabara Inn is een charmant hotel in Larkana, gelegen in het hart van de stad. Met zijn prachtige architectuur en moderne voorzieningen is het de ideale keuze voor reizigers die op zoek zijn naar comfort en gemak.

 

Faciliteiten

Indus Hotel ligt in Hyderabad en beschikt over een fitnesscentrum, een terras, een restaurant en gratis WiFi in alle ruimtes.

 

Naast de comfortabele accommodatie biedt het hotel ook uitstekende eetgelegenheden. Het restaurant serveert heerlijke gerechten uit de lokale en internationale keuken, bereid door ervaren koks. Gasten kunnen genieten van smaakvolle maaltijden in een gezellige en ontspannen sfeer.

 

Kamers

Het hotel beschikt over ruime en goed ingerichte kamers, die zijn uitgerust met alle nodige faciliteiten waaronder een badkamer met een bad of douche en een toilet.

Sukkur - Hotel One Sukkur

Hotel One
Het One Hotel is een verbluffend hotel dat de perfecte mix biedt van comfort en luxe. Gelegen in het hart van Sukkur, biedt dit hotel een ongeëvenaarde ervaring aan zijn gasten.
De locatie van het hotel is ook ideaal voor sightseeing. Het ligt dicht bij populaire bezienswaardigheden zoals de Sukkur Barrage en de Sadhu Bela-tempel.

Faciliteiten
Het hotel beschikt over moderne faciliteiten, zoals gratis wifi, een fitnesscentrum en een spa. Gasten kunnen genieten van heerlijke maaltijden in het restaurant van het hotel, dat een breed scala aan gerechten serveert.

Kamers
Met prachtig ingerichte kamers en eersteklas voorzieningen, zorgt One Hotel Sukkur ervoor dat elke gast zich thuis voelt.
Deze voorzieningen zijn een airconditioning, een flatscreen-tv met kabelzenders, een koelkast, een koffiezetapparaat, bureau en een eigen badkamer met toilet en  bad of douche.

Bahawalpur - Hotel One Bahawalpur

Hotel One:
Gelegen in het hart van de stad, biedt One Hotel gemakkelijke toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en attracties.
Of je nu wilt genieten van historische monumenten, winkelen of proeven van lokale gerechten, alles ligt binnen handbereik.

Faciliteiten:
Het restaurant van het hotel serveert heerlijke gerechten uit diverse keukens. Of je nu zin hebt in traditionele Pakistaanse gerechten of internationale delicatessen, er is voor ieder wat wils.

Kamers:
De kamers van One Hotel zijn stijlvol ingericht en bieden alle nodige voorzieningen voor een aangenaam verblijf. Van comfortabele bedden tot gratis WiFi, elke kamer is ontworpen met het oog op jouw comfort. De badkamers hebben een toilet en een douche.
 

Multan - Hotel Avri Multan

Hotel Avri Multan

Het Avri Multan Hotel is een luxe accommodatie gelegen in de bruisende stad Multan.
Met zijn moderne faciliteiten en uitstekende service, biedt dit hotel een onvergetelijk verblijf.

 

Faciliteiten
Voor gasten die op zoek zijn naar culinaire verwennerij, biedt het Avri Multan Hotel verschillende eetgelegenheden. Van lokale gerechten tot internationale keukens, er is voor elk wat wils. Daarnaast kunnen gasten ook ontspannen en tot rust komen in de bar of het café van het hotel.

 

Kamers
Het hotel beschikt over comfortabele kamers die zijn ingericht met oog voor detail. Elke kamer is voorzien van moderne voorzieningen zoals airconditioning, een flatscreen-tv en gratis wifi. Gasten kunnen genieten van een ontspannen nachtrust in het comfortabele bed, en 's ochtends wakker worden met een prachtig uitzicht op de stad.

Lahore - Hotel Luxus Grand

Hotel Luxus Grand
Lahore Luxus Grand is een hotel dat een luxe-ervaring biedt aan de gasten die op zoek zijn naar verfijning en comfort.

Gelegen in het bruisende hart van Lahore, is dit hotel de perfecte keuze voor s vakantiegangers.
 
Faciliteiten
Naast het luxueuze verblijf biedt Lahore Luxus Grand ook uitstekende faciliteiten zoals een fitnessruimte, spa en zwembad waar gasten kunnen ontspannen en tot rust kunnen komen na een drukke dag.
 
Het hotel beschikt ook over diverse eetgelegenheden waar gasten kunnen genieten van heerlijke gerechten uit verschillende internationale keukens. Of je nu zin hebt in een smakelijke burger of een verfijnd diner, er is voor elk wat wils.
 
Kamers
Met zijn weelderige interieurs en stijlvolle kamers straalt Lahore Luxus Grand elegantie uit. Elke kamer is zorgvuldig ontworpen met oog voor detail en biedt moderne voorzieningen om aan alle behoeften van de gasten te voldoen. Van ruime bedden tot luxe badkamers en adembenemend uitzicht op de stad, elke kamer biedt een oase van rust en comfort.
 
 
 

Algemeen
Pakistan, officieel de Islamitische Republiek Pakistan, ligt in Zuid-Azië  op het Indisch subcontinent, grenzend aan India, Afghanistan, Iran, China en aan de Arabische Zee. Pakistan maakte oorspronkelijk samen met India, Bangladesh en Myanmar deel uit van Brits-Indië. Het land is 795.000 km2 (ca. 26x België / 20x Nederland) en heeft  ruim 240 miljoen inwoners (2023). De hoofdstad is Islamabad
 
Klimaat
Kenmerkend voor vrijwel heel Pakistan is dat er een wezenlijk verschil is tussen de zomers en winters, zowel qua temperatuur als wat de hoeveelheden neerslag betreft. Voor de hoogvlaktes en berggebieden geldt een combinatie van koele tot koude winters en warme tot hete zomers. In het laagland en aan de kustgebieden zie je het hele jaar door een subtropisch tot bijna tropisch klimaat. Het grootste deel van Pakistan heeft te maken met een moessonperiode, waarin meer neerslag valt dan tijdens de rest van het jaar. Dit is vooral merkbaar in de noordelijke regio’s. De zone tussen Lahore en Islamabad heeft het meeste te maken met de moesson. Het regenseizoen begint hier in juli en duurt slechts tot september. (bron: klimaatinfo). Het beste reisseizoen voor het berggebied is de zomer, voor de laagvlakte, omgeving Karachi is dit in de winter.
 
Religie
De islam is de officiële staatsgodsdienst die volgens de grondwet bevorderd dient te worden. Circa 94% van de bevolking hangt de islam, grotendeels een behoudende soennitische richting.  wordt. Ook het hindoeïsme (1,5%), christendom (1,5%) en boeddhisme (1,5%) komen voor. Lokale imams en andere geestelijken hebben binnen de stamverbanden veel invloed.
 
Eten en drinken
In Pakistan varieert de keuken sterk van regio tot regio en weerspiegelt de etnische en culturele diversiteit van het land. Eten in de oostelijke provincies Punjab en Sindh kan erg gekruid en pittig zijn, wat kenmerkend is voor de smaken van de Zuid-Aziatische regio . Voedsel in andere delen van Pakistan, met name Balochistan , Azad Kashmir , Gilgit-Baltistan , Khyber Pakhtunkhwa en tribale gebieden van Pakistan, heeft ook verschillende smaken op basis van verschillende regionale invloeden.
 
Drinken in Pakistan:
Kraanwater is in Pakistan is niet drinkbaar. Drink alleen frisdrank uit flesjes en gebruik geen ijsklontjes. Vermijd groente of fruit dat in ongekookt water is gewassen. Kook leidingwater ook voordat u het gebruikt om mee te koken. Gebruik ook voor bijvoorbeeld tandenpoetsen en lenzen schoonmaken alleen gekookt water of flessenwater.
Alcohol is beschikbaar voor niet-Moslims. Gezien het grootste gedeelte van de bevolking moslim is, is het slechts beperkt verkrijgbaar.
 
Elektriciteit
In Pakistan heeft u in sommige gevallen een reisstekker nodig. Het is verstandig om een wereldstekker mee te nemen indien u elektrische apparaten van thuis wilt gebruiken. 
 
Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het 3 uur later in Pakistan.
Tijdens onze wintertijd is het 4 uur later in Pakistan.
 
Taal
Pakistan is een meertalig land met tientallen verschillende talen die worden gesproken as moedertaal. Urdu is de nationale taal en lingua franca van Pakistan. Hoewel slechts ongeveer 7% van de Pakistanen het als hun eerste taal spreekt, wordt het door de overgrote meerderheid van de Pakistanen algemeen gesproken en begrepen als een tweede taal. Engels is een co-officiële taal van Pakistan en wordt veel gebruikt in de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht, en tot op zekere hoogte ook in de officiersrangen van de Pakistaanse strijdkrachten.
 
Kleding
In Pakistan wordt verwacht dat men zich gepast kleed naar islamitische maatstaven. Concreet houdt dit in dat korte broeken, t-shirts zonder mouwen, korte rokken, e.d. niet wenselijk zijn. We raden comfortabele, lichte kleding aan en warme kleding voor de bergen. Een hoofddoek voor dames is niet verplicht maar verstandig deze altijd bij te hebben.   
 
Bagage
We adviseren u om de bagage mee te nemen in een rugzak of koffer. Houdt u bij de keuze van de koffer/reistas rekening met het vervoermiddel waarmee u reist. Bij de hotels zijn er meestal liften, maar het kan voorkomen dat u een kleine trap op dient te gaan. Een reisbegeleider of gids zal best weleens willen helpen, maar zorg er dan ook voor dat de koffers niet te zwaar zijn.
Voor al onze reizen geldt dat u in de touringcar één koffer per persoon met een maximumgewicht van 20 kilo mag meenemen. Deze regelgeving kan dus afwijken van de regels van de luchtvaartmaatschappij die uw vliegreis uitvoert. De regels en afmetingen voor ruimbagage en handbagage verschillen tegenwoordig per luchtvaartmaatschappij en per bestemming. De actuele regels per luchtvaartmaatschappij treft u op de website de uitvoerende luchtvaartmaatschappij(en). Indien u gebruik maakt van een binnenlandse vlucht dan gelden er andere bagage voorwaarden. Controleer de actuele regels van de desbetreffende luchtvaartmaatschappij.  
 
Paspoort, visa en douanebepalingen
Voor het reizen naar Pakistan heeft u een geldig paspoort nodig, dat nog 6 maanden bij vertrek uit Pakistan geldig dient te zijn. Reizigers met de Nederlandse en Belgische nationaliteit hebben een visum nodig. Dit dient vooraf te worden aangevraagd.  Hiertoe is een retourticket, hotelreservering en bewijs van inkomsten.
 
Fotograferen en filmen
Voor het filmen en fotograferen van mensen is het beleefd om toestemming te vragen. Politie, militaire objecten, e.d. mogen zoals in de meeste landen niet gefotografeerd en gefilmd worden.
 
Geldzaken
De munteenheid van Pakistan is de Pakistaanse rupee (PKR). 1 Euro is ongeveer 300 PKR (oktober 2023).
 
Contanten:
Voor het wisselen van geld raden wij u aan ongekreukte / onbeschadigde biljetten mee te nemen die u kunt wisselen bij de wisselkantoren. 
 
Creditcards:
Creditcards (visa / mastercard) worden in de hoofdstad, in sommige hotels, restaurants en winkels, geaccepteerd. Houdt u er rekening mee dat een pincode steeds vaker vereist is bij een creditcardbetaling of geldopname. Vraag deze pincode dus tijdig aan bij uw creditcardmaatschappij of bank.
 
Prijsniveau
Het prijsniveau in Pakistan ligt lager dan in Nederland en België. De kosten van het lokale leven bedragen zo’n 30% t.o.v. hier. Voor de consumptieprijzen geldt een richtlijn van EUR 1,- / EUR 1,50 per drankje. Alcohol is zeer beperkt te verkrijgen omdat de islamitische wetgeving van toepassing is.
 
Fooien
Het is gebruikelijk om in Pakistan een fooi achter te laten in de restaurants. De richtlijn hiervoor is 10% van het rekeningbedrag. Het bedrag voor taxi’s kunt u naar boven afronden.
Aan het einde van de reis is het gebruikelijk de gids en chauffeur een fooi te geven. De richtlijn is € 2,50,- per dag voor de gids en € 2,50 per dag voor de chauffeur.  In totaal € 5,- per dag x aantal reisdagen. Uiteraard bent u vrij  op het einde de reisleiding ook een fooi te geven. 

Gezondheid

Vaccinaties: 
Voor reizen langer dan 4 weken geldt een verplichte DTP vaccinatie die u moet kunnen tonen bij binnenkomst. Voor kortere reizen  een DTP vaccinatie en een bescherming tegen Hepatitis A aanbevolen. Het is raadzaam dat u zich laat adviseren over de medische voorzorgsmaatregelen die voor u van toepassing zijn. Neem altijd tijdig contact op met uw huisarts. Daarnaast is het aan te bevelen een kleine reisapotheek mee te nemen met o.a. paracetamol en diarreeremmers als Imodium. Vermijd het drinken van water uit kranen, maar koop flessen mineraalwater. 
 
Conditie van de reizigers
Voor deelname aan onze groepsreizen is het noodzakelijk dat u over een goede geestelijke en lichamelijke conditie beschikt en dat u volledig zelfredzaam bent. Er wordt regelmatig een wandeling gemaakt over veelal een ongelijke ondergrond.
Openingstijden.
Banken en overheidsdiensten zijn gesloten op vrijdag.
 
Communicatie
 
Telefoon: Informeer bij uw provider of telefoneren met uw mobiele telefoon in Pakistan mogelijk is. Vanuit de hotels kunt u over het algemeen zonder problemen naar Europa bellen.
Het landnummer voor Pakistan is +92.
 
Internet: Wifi is aanwezig in veel hotel.. Houd er  rekening mee dat de verbindingen traag kunnen zijn.
Veiligheid
Voor Pakistan geldt een negatief reisadvies m.u.v. een aantal gebieden waaronder Lahore.
Politieke en sociale gebeurtenissen zijn gewoonlijk intens in Pakistan en worden regelmatig gekenmerkt door demonstraties die zich spontaan kunnen vormen of zelfs kunnen degenereren. Het wordt aanbevolen om weg te blijven van bijeenkomsten en niet deel te nemen aan discussies over mogelijk gevoelige onderwerpen zoals religie of politiek. Het is raadzaam voorzichtig te zijn bij verplaatsingen en op de hoogte te blijven van de situatie. Er zijn regelmatig incidenten in het betwiste grensgebied tussen Pakistan en India, soms met burgerslachtoffers. Dit gebied moet dus absoluut vermeden worden.
Voor gedetailleerde informatie verwijzen wij u naar:
Nederland: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/pakistan
België: https://diplomatie.belgium.be/nl/landen/pakistan/reizen-naar-pakistan-reisadvies/algemene-veiligheid-pakistan
 
 
Cultureel erfgoed en UNESCO
Archeologische ruïnes Moenjodaro
Takht-i-Bahi en Sahr-i-Bahlol
Lahore Fort en Shalamar Gardens
Historische monumenten in Makli, Thatta
Rohtas Fort
Taxila
 
Nationale feestdagen
Pakistan kent religieuze en niet-religieuze feestdagen. De religieuze feesten zijn gebaseerd op de maankalender en variëren per jaar. 
 
5 Februari – Kajsmir dag
23 Maart – Pakistan dag
1 Mei – Dag van de Arbeid
14 Augustus – Onafhankelijkheidsdag
6 September – Dag van de verdediging ter herinnering aan degenen die gevallen zijn voor de vrijheid.
9 November – Iqbal dag. Geboortedag van de dichter Muhammad Iqbal.
25 December – Quaid-e Azam. Geboortedag van de stichter van Pakistan.
 
Religieuze feestdagen:
Offerfeest
Eid al Fitr - Suikerfeest, einde van de Ramadan
Ashura
Geboortedag van de Profeet Mohammed
 
Ambassades
 
Nederlandse ambassade in Pakistan
Diplomatic Enclave, Sector G-5
167, Street 15. Islamabad
Tel. +925 12 00 44 44
 
Ambassade van Pakistan in Nederland
Amaliastraat 8, 2514 JC, ’s Gravenhage.
Telefoon: 070 364 89 48 
www.embassyofpakistan.com
 
Belgische ambassade in Pakistan
House 14, Street 17
F 7/2 Islamabad
Tel. +925 12 65 41 01
 
Ambassade van Pakistan in België
57, Avenue Delluer
1170 Brussel
Tel: +32 (0)2 673 80 07
 


Visumverzorging Pakistan